ÇANKIRI ALPSARI KÖYÜ

  • https://www.facebook.com/alpsarinet/
  • https://api.whatsapp.com/send?phone=05013011818
  • https://twitter.com/alafci18
  • https://www.instagram.com/alpdernek
  • https://www.youtube.com/channel/UCYfHAZ2twe5nexOWvtkkOIg

OKULUMUZ

ALPSARI KÖYÜ OKULU

 İlköğretim Müfettişi Tayip Başer 1954 de müfettiş olarak köyleri dolaşarak yazdığı  Dünkü ve Bugünkü Çankırı adlı kitabının  92 sayfasında Sarı dağın eteğinde  ve kendi adını taşıyan derenin başında, Çankırı-Zonguldak demiryolu kenarındadır.

Bağ ve bahçeleri vardır, arazisi sulak olsada az istifade edilir.

Halkı ekseriyetle İstanbulda Kadıköy’le Haydarpaşa arasında kayıkçılık yapar.

50 Yıl önce yapılmış bir camisi 1931 yılında yapılmış bir okulu

vardır.

Minaresi 1954 yılında yaptırılmıştır.

 

Nüfusu dün 1902 yılı  622kişi  Bugün 1954yılı  645kişi  diye yazmaktadır.

 

 

 

 

 

 

 

Bu yazıya dayanılarak eskİ okulumuz 1931’de yapıldığı ortaya çıkmaktadır.

1977 veya 1978 yılına kadar bu okulumuz büyük hizmetler vererek köyümüz insanının eğitimine büyük katkılarda bulunmuştur.

 Eski okulumuzda vatan perver insanlar, öğretmenler, doktorlar, avukatlar, hocalar, askerler, hemşireler, burada sayamayacağımız kadar çok insan yetişdi.

 Eski okulumuz köyün girişinde yüksekce yerde yapılı idi ve köyümüze ayrı bir güzellik verirdi .

 Bahçeleri geniş etrafı aydınlıkdı iki büyük bir  küçük sınıfı birde öğretmenler odası girişte genişce holü altı bodrum taban tamamen ahşap döşeme üstü tahta döşeme geniş camları vardı.

 1970 yıllarda yenilenmesi gerekiyormuş keşke eski okul yıkılıp yerine yapılsaydı çok daha iyi olurdu.

 Yeni okulumuz 1977, 1978 yıllarında eski okulumuzun alt tarafına yapıldı öğretmen lojmanlarıyla beraber .

Ancak köyümüzdeki göç nedeni ile 1980 yılların ortalarına kadar eğitim verildi şu an öğrenci olmadığından dolayı kapalı.

 

Yeni okuldan bir bölüm 2005 Şu an eğitim taşımalı sistemle yapılıyor

Okul olmadan önce köyümüzde eğitim yokmuydu.

Tabikide vardı o günün şartlarına göre eğitim verilirdi ve rivayetlere görede her dönemde köyümüzden eğitimli, meslek sahibi devlet adamları olduğu bilinmektedir.Bunun örnekleri Çanakkalede şehit olan Yüzbaşı Mehmet Gönen, Çankırıda  Kaymakamlık yapan Alpsarılı zade Osman Vehcaç (Büyükcebeci) gibi insanlar köyden yetişerek gitmişler.

İlk zamanları köy odaları medrese gibi kullanılmış.Şimdi dere pınar dediğimiz çeşmenin yanında bir medrese varmış.Daha sonra Muhtarların eski ev dediğimiz şu an İsmail Karakayanın evinin alt tarafında bir oda varmış burada daha çok kadınlara eğitim verilirmiş.Son olarakta öğrendiğimiz bir bilgi eski okul yapılmadan önce şu an köy konağının olduğu yerde köy odası vardı bu odanın dışarda büyükce bir odası vardı 1970 li yıllarda demirci kursu olarak kullanılmıştı burası daha önceden okulmuş.

Burada babamın amcası oluyor Abdulkadir Demirel ve Macirlerden Mehmet Özgül o dönemde okumuşlar 1920 li yıllar.Devlet başarılı olanları götürüp okutmuş.Abdulkadir Demirel öğretmen olur son olarak İstanbul kurtuluş lisesinden 1970 yılında emekli olur.Yine Mehmet Özgül (Daireci) Milli eğitim müfettişi olur ve 1960 lı yıllarda vefat eder.Her ili öğretmenin çocuklarıda bugün doktor, bankacı, mühendistir.

 

Hazırlayan.

Ahmet Lafcı 2005

RESİM 1971 YILINDA KÖYÜMÜZDE STAJER ÖĞRETMENLİK YAPAN GÜLSEREN ÖĞRETMEN TARAFINDAN ÇEKİLMİŞTİR.


Yorumlar - Yorum Yaz